
Karácsonyi Receptek

Dunai halászlé 1.
1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házipaprika, 2 dkg só, 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta.
A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét és még öt percig forralom. Főtt gyufatésztával tálalom.

Rácponty 1.
1 kg ponty, 2 kanál zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kg burgonya, 1 fej hagyma, pár kanál lecsó (vagy 1 zöldpaprika, 1 paradicsom), 1 pohár tejföl, 1 kanál liszt, paprika, só.
A kizsírozott tepsibe beleterítem a karikára vágott főtt burgonyát. A pontyszeleteket bevagdalom és a résekbe szalonnacsíkokat teszek. A tepsiben a krumplira rétegelem a halszeleteket. Meghintem vékonyra vágott hagymakarikákkal‚ meglocsolom olvasztott zsirral. A lisztet elhabarom a tejföllel és ráöntöm a tepsire, majd összerázom. Karikára vágott zöldpaprikát, paradicsomot (télen lecsót) teszek a tetejére és nem túl forró sütőben szép pirosra sütöm.

Töltött káposzta 1.
1 kg savanyú káposzta, 1 kg kövéres sertéshús, 15 dkg rizs, 2 tojás, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 mk töröttbors, 1 ek paprika, só, zsír, kéttenyérnyi bőrke, 20-25 szem egészbors.
A húst ledarálom, a rizst félpuhára főzöm, a hagymát apróra vágom és zsíron aranysárgára pirítom, majd mindezeket összekeverem a tojással, a zúzott fokhagymával, a töröttborssal, egy teáskanálnyi sóval és a pirospaprikával. A masszából gombócokat formálok. Egy nagy fazék aljára terítem a jó darab bőrkét (ez sűríti a káposztát), erre jön a káposzta kétharmada, majd a gombócok, végül a maradék káposzta. Megszórom egészborssal, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Felforralom és lassú tűzön kb két óra hosszat főzöm. Nem kerül bele rántás.

Karácsonyi gesztenyés pulykamell recept
Hozzávalók:
8-10 pulykamell
30 dkg darált sertéshús
5 dkg bacon
1 csomag gesztenyepüré
10 bacon szelet
só
bors
Elkészítés:
A pulykamell szeleteket vékonyra klopfolom, sózom.
A töltelékhez jól összekeverem a többi hozzávalót, sózom borsozom. Jó evőkanálnyi mennyiséget teszek minden szelet húsra, és felgöngyölöm. Minden hús csomagot betekerek bacon-be. Kb 200 C-on sütöm először lefedve, majd ha már jó puha, akkor leöntöm róla a pecsenyelevet és jól megpirítom a tetejét.
Karácsonyi gyümölcskenyér recept
Hozzávalók:
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
200 ml 35 langyos tej
5 dkg cukor
1 tojás
1/4 teáskanál kardamom
1/2 vaníliarúd
1/2 teáskanál reszelt citromhéj
1/2 teáskanál só
27,5 dkg puha vaj
15 dkg mazsola
5 dkg tört mandula
5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj
5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj
2 evőkanál rum
2 csomag vaníliáscukor
Elkészítés:
A 0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük.
Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal, valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába. 30 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából, majd megsütjük. A gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.

Karácsonyi tiramisu (6 személyre) recept
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró
25 dkg mascarpone vagy natúr krémtúró
5 ek ásványvíz
1 zacskó vaníliás cukor
5 dkg cukor
5 tk őrölt fahéj
20 dkg mézes tortalap
1 dl mandulalikőr
6 db desszerteskehely
díszítéshez: 1 karambola és 12 physalis
Elkészítés:
A túrót a mascarponéval v.krémtúróval,az ásványvízzel,a vaníliás cukorral,a cukorral és 2tk fahéjjal krémesre keverjük.
A mézes tortalapot 6 szeletre vágjuk,majd 2-2 korongot szúrunk ki belőlük.
A desszerteskelyhekbe 1-1 mézes korongot helyezünk és összesen 1/2dl likőrrel meglocsoljuk.
Ráhalmozunk egy réteg krémet,fahéjjal meghintjük,és újabb réteg krémet halmozunk rá.
Ráfektetünk 1-1 mézes korongot,majd a rétegezést megismételjük.Tetejére szórhatunk kevés fahéjat is.
Végül adagonként 1-1 szelet karambolával és 3-3 physalisszal díszítjük

Mézeskalács karácsonyra recept
Hozzávalók:
A mézeskalácshoz
1 kg liszt
4 dl procukor
2 kávéskanál őrölt fahéj
2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
2 kávéskanál őrölt gyömbér
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg margarin
3 db tojás
2,5-3 dl méz
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
A mázhoz
1 tojás fehéje
1 csipet só
6-7 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A porszerű hozzávalókat összekeverjük. ebbe belemorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a mézet, a tojásokat, a citrom és a narancs reszelt héját majd összegyúrjuk az egészet.
Nem szabad feladni, addig kell gyúrni, amíg a méz az összes lisztet felveszi!
A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtsuk ki, s aztán különféle formákat szaggathatunk ki belőle.
A mázhoz a tojásfehérjét gőz felett verjük fel. A sót adjuk hozzá először, majd kanalanként a cukrot. Akkor jó a hab, ha megmaradnak a habverő formázta "hullámok".
Tanácsok:
Ezzel a mézeskaláccsal nagyon könnyű karácsonyi hangulatot teremteni. Ebből a mennyiségből igen sok sütemény lesz.
Az üzletekben kapható mézeskalács fűszerkeverékkel nem az igazi, aki teheti ne használja azt ehhez a recepthez!
Egy mézes édesség, hogy édesebbé tegye az ünnepeket.
Mézes krémes
Hozzávalók:
- a tésztához:
- 1 tojás
- 5 dkg margarin
- 5 evőkanál tej
- 2 evőkanál méz
- 45 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- a krémhez:
- 5 dl tej
- 4 evőkanál búzadara
- 12,5 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 3 evőkanál rum
- 3 evőkanál kakaópor
- 4-5 evőkanál savanykás lekvár
- a tetejére:
Elkészítés:
A tojást a margarinnal meg a tejjel keverd simára. Add hozzá a mézet, majd apránként dolgozd bele a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát.
A masszát oszd háromfelé, és egyenként nyújtsd kb. 20 x 30 cm-es téglalappá. A tepsi hátoldalát vajazd meg, szórd be finoman liszttel és a tésztalapokat ráfektetve, egymás után süsd meg előmelegített sütőben, 180 fokon szép zsömleszínűre.
A krémhez a tejben főzd meg a darát, a cukrot a vajjal keverd habosra. A hideg krémmel keverd el, s oszd kétfelé: az egyikbe önts rumot, a másikat ízesítsd kakaóporral.

|