
Karcsonyi Receptek

Dunai halszl 1.
1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg hzipaprika, 2 dkg s, 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatszta.
A pontyot megtiszttom, fejt, farkt levgom, trzst felszeletelem, kspengvel lepattintom a keserfogt. A hagymt aprra vgom, 3 liter vzbe felteszem fni a hallal egytt. Mikor forr beleteszem a st s a paprika felt, valamint a cseresznyepaprikt. Mintegy flrai forrst kveten beleteszem a paprika msik felt s mg t percig forralom. Ftt gyufatsztval tlalom.

Rcponty 1.
1 kg ponty, 2 kanl zsr, 10 dkg fstlt szalonna, 1 kg burgonya, 1 fej hagyma, pr kanl lecs (vagy 1 zldpaprika, 1 paradicsom), 1 pohr tejfl, 1 kanl liszt, paprika, s.
A kizsrozott tepsibe beletertem a karikra vgott ftt burgonyt. A pontyszeleteket bevagdalom s a rsekbe szalonnacskokat teszek. A tepsiben a krumplira rtegelem a halszeleteket. Meghintem vkonyra vgott hagymakarikkkal‚ meglocsolom olvasztott zsirral. A lisztet elhabarom a tejfllel s rntm a tepsire, majd sszerzom. Karikra vgott zldpaprikt, paradicsomot (tlen lecst) teszek a tetejre s nem tl forr stben szp pirosra stm.

Tlttt kposzta 1.
1 kg savany kposzta, 1 kg kvres sertshs, 15 dkg rizs, 2 tojs, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 mk trttbors, 1 ek paprika, s, zsr, kttenyrnyi brke, 20-25 szem egszbors.
A hst ledarlom, a rizst flpuhra fzm, a hagymt aprra vgom s zsron aranysrgra pirtom, majd mindezeket sszekeverem a tojssal, a zzott fokhagymval, a trttborssal, egy teskanlnyi sval s a pirospaprikval. A masszbl gombcokat formlok. Egy nagy fazk aljra tertem a j darab brkt (ez srti a kposztt), erre jn a kposzta ktharmada, majd a gombcok, vgl a maradk kposzta. Megszrom egszborssal, majd felntm annyi vzzel, amennyi jl ellepi. Felforralom s lass tzn kb kt ra hosszat fzm. Nem kerl bele rnts.

Karcsonyi gesztenys pulykamell recept
Hozzvalk:
8-10 pulykamell
30 dkg darlt sertshs
5 dkg bacon
1 csomag gesztenyepr
10 bacon szelet
s
bors
Elkszts:
A pulykamell szeleteket vkonyra klopfolom, szom.
A tltelkhez jl sszekeverem a tbbi hozzvalt, szom borsozom. J evkanlnyi mennyisget teszek minden szelet hsra, s felgngylm. Minden hs csomagot betekerek bacon-be. Kb 200 C-on stm elszr lefedve, majd ha mr j puha, akkor lentm rla a pecsenyelevet s jl megpirtom a tetejt.
Karcsonyi gymlcskenyr recept
Hozzvalk:
60 dkg liszt
5 dkg leszt
200 ml 35 langyos tej
5 dkg cukor
1 tojs
1/4 teskanl kardamom
1/2 vanliard
1/2 teskanl reszelt citromhj
1/2 teskanl s
27,5 dkg puha vaj
15 dkg mazsola
5 dkg trt mandula
5 dkg kockra vgott kandrozott citromhj
5 dkg kockra vgott kandrozott narancshj
2 evkanl rum
2 csomag vanliscukor
Elkszts:
A 0,5 kg lisztet elkeverjk a tejben cukorral felfuttatott lesztvel. Megszrjuk liszttel, s 20 percig kelesztjk. Tojst, fszereket s st adunk a tszthoz, s liszttel kemny tsztv gyrjuk. 15 percig tovbb kelesztjk. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel sszedolgozunk, s belegyrjuk a kelt tsztba. Tovbbi 15 percig kelesztjk.
Elkeverjk a mazsolt a mandulval, a kandrozott citromhjjal s narancshjjal, valamint a rummal. Kicsit llni hagyjuk, s beledolgozzuk a tsztba. 30 perc mlva kalcsot formlunk a tsztbl, majd megstjk. A gymlcskenyeret mg melegen olvadt vajjal bekenjk, s megszrjuk vanlis porcukorral.

Karcsonyi tiramisu (6 szemlyre) recept
Hozzvalk:
25 dkg tehntr
25 dkg mascarpone vagy natr krmtr
5 ek svnyvz
1 zacsk vanlis cukor
5 dkg cukor
5 tk rlt fahj
20 dkg mzes tortalap
1 dl mandulalikr
6 db desszerteskehely
dsztshez: 1 karambola s 12 physalis
Elkszts:
A trt a mascarponval v.krmtrval,az svnyvzzel,a vanlis cukorral,a cukorral s 2tk fahjjal krmesre keverjk.
A mzes tortalapot 6 szeletre vgjuk,majd 2-2 korongot szrunk ki bellk.
A desszerteskelyhekbe 1-1 mzes korongot helyeznk s sszesen 1/2dl likrrel meglocsoljuk.
Rhalmozunk egy rteg krmet,fahjjal meghintjk,s jabb rteg krmet halmozunk r.
Rfektetnk 1-1 mzes korongot,majd a rtegezst megismteljk.Tetejre szrhatunk kevs fahjat is.
Vgl adagonknt 1-1 szelet karambolval s 3-3 physalisszal dsztjk

Mzeskalcs karcsonyra recept
Hozzvalk:
A mzeskalcshoz
1 kg liszt
4 dl procukor
2 kvskanl rlt fahj
2 kvskanl rlt szegfszeg
2 kvskanl rlt gymbr
2 kvskanl szdabikarbna
1 csipet s
10 dkg margarin
3 db tojs
2,5-3 dl mz
1 citrom reszelt hja
1 narancs reszelt hja
A mzhoz
1 tojs fehje
1 csipet s
6-7 evkanl porcukor
Elkszts:
A porszer hozzvalkat sszekeverjk. ebbe belemorzsoljuk a margarint. Hozzadjuk a mzet, a tojsokat, a citrom s a narancs reszelt hjt majd sszegyrjuk az egszet.
Nem szabad feladni, addig kell gyrni, amg a mz az sszes lisztet felveszi!
A tsztt 2-3 mm vastagra nyjtsuk ki, s aztn klnfle formkat szaggathatunk ki belle.
A mzhoz a tojsfehrjt gz felett verjk fel. A st adjuk hozz elszr, majd kanalanknt a cukrot. Akkor j a hab, ha megmaradnak a habver formzta "hullmok".
Tancsok:
Ezzel a mzeskalccsal nagyon knny karcsonyi hangulatot teremteni. Ebbl a mennyisgbl igen sok stemny lesz.
Az zletekben kaphat mzeskalcs fszerkeverkkel nem az igazi, aki teheti ne hasznlja azt ehhez a recepthez!
Egy mzes dessg, hogy desebb tegye az nnepeket.
Mzes krmes
Hozzvalk:
- a tszthoz:
- 1 tojs
- 5 dkg margarin
- 5 evkanl tej
- 2 evkanl mz
- 45 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 mokkskanl szdabikarbna
- a krmhez:
- 5 dl tej
- 4 evkanl bzadara
- 12,5 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 3 evkanl rum
- 3 evkanl kakapor
- 4-5 evkanl savanyks lekvr
- a tetejre:
Elkszts:
A tojst a margarinnal meg a tejjel keverd simra. Add hozz a mzet, majd aprnknt dolgozd bele a lisztet, a cukrot, a szdabikarbnt.
A masszt oszd hromfel, s egyenknt nyjtsd kb. 20 x 30 cm-es tglalapp. A tepsi htoldalt vajazd meg, szrd be finoman liszttel s a tsztalapokat rfektetve, egyms utn ssd meg elmelegtett stben, 180 fokon szp zsmlesznre.
A krmhez a tejben fzd meg a dart, a cukrot a vajjal keverd habosra. A hideg krmmel keverd el, s oszd ktfel: az egyikbe nts rumot, a msikat zestsd kakaporral.

|